Çanakkale Kent Konseyi Yemek Kültürü Çalışma Gurubu kolaylaştırıcılığında Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı, Human 17 Derneği, Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği destekleriyle düzenlenen “5. Çanakkale Yemek Kültürü Festivali” Halk Bahçesinde düzenlenen yarışma ile sona erdi.
Yalı Han’ında gerçekleştirilen açılış kokteyliyle başlayan “5. Çanakkale Yemek Kültürü Festivali” Truva Otel’de “En İlkel Besin Otlar” konulu paneliyle devam etti. Akın Baran’ın moderatörlüğünü yaptığı panele ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, Edirne Devlet Hastanesi Gastroloji Uzmanı Dr. Dilek Tucer, Bağımsız Araştırmacı Gıda Mühendisi Aybala Yentürk konuşmacı olarak katıldı.
Truva Otelde akşam düzenlenen programda Nedime Hanım Kız Meslek ve Kız Teknik Lisesi giyim bölümü öğrencilerinin defilesi büyük beğeni topladı.
Festivalin yemek yarışması 08 Haziran Pazar günü Halk Bahçesinde Et, Balık, Tavuk ve Yöresel Yemekler kategorilerinde yapıldı. Yarışma öncesi yapılan konuşmalarda Çanakkale yemek kültürü kitabının hazırlıklarına başlandığı ve Çanakkale Savaşlarının 100. Yılında savaşa katılan ülkelerin aşçılarının katılımıyla uluslararası yemek yarışmasının düzenlenmesinin plânlandığı ifade edildi.
“Yemek Kitabını hazırlıyoruz”
Çanakkale Tarih Kültür Vakfı Başkanı Kadir Kenar yaptığı konuşmada; “Günümüzde insanların iki sorunu var. Bunlardan biri obezite diğeri açlık. Dünya nüfusunun yarısı fazla ve sağlıksız yemekten yaşamını tehlikeye atarken diğer yarısı açlık sınırında yaşıyor. Yemek dediğimiz şey insan için önemli. Bu kültüre sahip çıkmak ve atalarımızdan gelen ne varsa yaşatmak zorundayız. Yemeklerimizi gençlere sevdirmek için uğraşıyoruz. Biz yemek kültürümüzle ilgili kitap hazırlıyoruz ve evlenen tüm çiftlere nikah törenlerinde yemek kitabımızı hediye edeceğiz” dedi.
“Savaşta değil yemekte buluşalım”
Çanakkale Savaşlarının 100. Yılında uluslararası yemek festivali düzenleyeceklerini ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale’de bu yöreye özgü bir yemek kültürü oluşmuştur. Kültür sadece tarihi binaları yaşatmaktan ibaret değildir. Kültür yemeklerimiz düğünlerimiz, örf, gelenek hepsi bir bütündür. Gençlerimiz çocuklarımız mutfağa girsinler. Yemek kültürümüzü öğrensinler. Onları bu konuda bilgilendirmeli, gelenekleri mutlaka öğretmeliyiz. 2015, Çanakkale savaşları 100. Yılı. Gelecek yıl bu savaşa katılmış bütün ülkelerini aşçıları ile uluslararası yemek festivali yapalım konusunda fikir birliğine vardık. ‘Savaşta değil yemekte buluşalım’ sloganı ile bir araya geleceğiz. Kültürümüzle beraber ileriye doğru daha güzel günlerde buluşacağız” dedi.
Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği Çanakkale şube başkanı Salih Çorbacı da “2015 yılındaki proje çok önemli. Bu proje için çalışmaya başlıyoruz. Bize yakışır bir şekilde üstesinden geleceğiz. Sizlerin de katkılarıyla bunu başaracağız” dedi.
Festivalin yemek yarışmasında Kadınlar ve Öğrenciler Et, Balık, Tavuk ve Yöresel Yemekler kategorilerinde yarıştı.
Kadınlar arası yemek yarışması sonuçları;
Et yemekleri kategorisinde birinci Esme Turan, ikinci Birsel Akçay, üçüncü Necmiye Şen,
Tavuk kategorisinde birinci Gülsüm Bakır, ikinci Pınar Kaya,
Tatlı kategorisinde birinci Yüksel Çakar, ikinci Ayten Eren, üçüncü Hanife Aktaş,
Yöresel yemekler kategorisinde birinci Arzu Tores, ikinci Cennet Borlu, üçüncü Lütfiye Demir,
Balık kategorisinde Üçüncü Anıl Can.
Öğrenciler arası yemek yarışması sonuçları;
Tavuk kategorisinde birinci Kübra Erol, ikinci Sefa Temel,
Balık kategorisinde birinci Yasemin Yılmaz, ikinci Gizem Hande Özkan,
Et kategorisinde birinci Sevcan Erol,
Festival komitesi tarafından yapılan öğrenciler arası genel değerlendirmede birinci Emre Emirol, İkinci Ceyda Kumru, üçüncü Elif Özder oldu.